2011. június 20., hétfő

Maeve Binchy: Változások éve

Tom és Cathy már a Vendéglátó Főiskolán eldöntik, hogy létrehoznak egy
ételszállító céget. Nem is egy céget, hanem a legjobb céget. Azonosak az álmaik, vágyaik, mégse alkotnak egy párt. Cathy, felesége Neil Mitchellnek, aki sikeres ügyvéd és előkelő családból származik. Ezért Cathyt le is nézi anyósa, amit lépten-nyomon éreztet is vele. Férjét csak saját karrierje érdekli, feleségére se ideje, se kedve. A családhoz tartozik még a szélhámos Walter, aki kárukra bűntényt követ el és férje két kis unokatestvére, akikről Cathynak kell gondoskodnia és ő meg is teszi szeretettel.

Tom barátnője, Marcella, csinos manikürős, aki híres modell szeretne lenni és ezért meg is tesz mindent, talán túl sokat is.

A két szimpatikus és melegszívű főszereplő magánélete szinte egyszerre siklik ki. Cathy terhes lesz, de férje nem fogadja örömmel a baba jöttét.Ekkor válik egyértelművé , hogy nincs közös jövöjük. Neil a hontalanokért dolgozik s bár többmillió ember problémájával foglalkozik, nem veszi észre a lakás falain belül a fájdalmat, a vágyakat, az álmokat. Felesége munkáját, erőfeszítéseit, hogy a cégét megmentse, nem értékeli.

Marcella és Tom is elhidegülnek egymástól, mikor a lány úgy érzi, hogy lehetősége van karriert csinálni.

A két fiatal, sok munka és küzdelem árán sikerre viszi vállalkozásukat és egymásra találnak.

A könyv olvasása közben megismerhetjük egy ételszállító cég mindennapjait, örömeit, gondjait, valamint a szolgáltatást igénybe vevő embereket és sorsukat.

Maeve Binchy szokásához híven megint sokszerepelős regényt írt, melyben minden epizódszereplő jelleme aprólékosan ki van dolgozva. Ettől lesz regénye eseménydús, de egyben nehezebben követhető, főleg, ha az olvasó nem egyhuzamban, hanem részletekben olvassa. Ennek ellenére érdemes belemerülni a könyvbe, mert lendületes, sodró, kellemes stílusban megírt regény.

Nincsenek megjegyzések: