2010. október 2., szombat

Joanne Harris:Rúnajelek


Joanne Harris:Rúnajelek


Már sokat hallottam az írónőről,mégis most először olvasom az írását.Ráadásul a könyv nagyon megosztotta azokat akik eddig olvasták.

Harris egy új világot teremtett istenekkel,tüzesekkel,koboldokkal,emberekkel,és egyéb varázsos vagy varázsnélküli lényekkel,mint a Gyűrűk urában vagy a Harry Potterben.
Maga az elgondolás nagyon jó,szépen is van kivitelezve,de nekem hiányoznak a magyarázatok.Sokszor bele bonyolódik az ember a dolgokba.Néha utólag írja a magyarázatot.
A karakterek sincsenek maximálisan kidolgozva,lehetett volna még dolgozni rajta.
A főszereplő Maddy kicsit naiv,de szerethető figura.Még a gonosznak kikiáltott Loki is szerethető.
Ami talán a legrosszabb rész volt,az a végső harc a Káoszban és az Álomkban.Nekem az nagyon zavaros volt.Lehet hogy a kevesebb néha jobb.
Viszont végig izgalmas,mindig van benne valami új dolgog.
Aki a fantasykat,a varázslatos világot kedveli,mindenképpen ajánlom a könyvet.Viszont néha kesze-kusza az olvasó készüljön fel rá.


" koboldok fosztogatnak a pincében… Az örök álmodozó Maddy Smith születése óta a Káosz jelét viseli a kezén. A vörös rúna hordozója különleges erők birtokosa, de a tizennégy éves lány még maga sem tudja, mire képes. Maddy más,ezért kiközösítik, így a szintén számkivetett Félszeművel barátkozik, aki sokat tud a mágiáról, és egy nap félelmetes és káprázatos világba vezeti a kislány.
A Rend fanatikus ember szolgái le akarnak számolni a Káosszal.
Ki akarják iirtják a babonákat, a varázslatokat, a meséket és az álmokat. A tündék, törpök, boszorkányok és koboldok,varázslók,tüzesek,régi istenek ideje lejár.
Maddy megmentheti őket,ha ellopja az ősi istenek titkát, amivel hatástalaníthatja a Rend titkos fegyverét.
Minden egy olyan kislányon múlik,aki nem ismeri erejét,nem ismeri ezt a különös világot.Ő mégis harcba száll a gonosszal,igaz nem egyedül.Loki a régi gonosz isten segítségére van,hol hátráltatja,hol kihasználja a szerint hogy neki hogy tartja érdeke.
Félszemű,szintén régi isten,de Maddyt nem látja el tanácsokal,segítségével.A kislány mégis meg akarja menteni.
Vajon ki a barát és ki az ellenség?Ki segít neki és ki nem?"

10/6

Nincsenek megjegyzések: