2010. október 7., csütörtök

Jean Sasson:A fátyol mögött


Jean Sasson:A fátyol mögöttA könyv Szultánáról az Szaúd-Arábiai hercegnő és társnői szenvedéseiről,megaláztatásairól szól.Brutálisan lerántja a leplet az ottani nők helyzetéről,amit ez a mondat is megmutat pontosan:"Országomban a nőket apjuk semmibe veszi,fivérei lenézik,férje pedig uralkodik rajtuk..."
Csak a nők,anya-lánya,testvérek,barátnők próbálnak a nehéz időkben összetartani,sajnos rendszerint hiába.
Döbbenetes hogy születésüket és halálukat hivatalos feljegyzésekben nem lehet megtalálni.Férjük vagy apjuk tulajdona a nő,nincs a saját életébe bele szólása.
A könyvet csak az erős idegzetű nőknek ajánlanám vagy azoknak a férfiaknak akik ezt teszik velük,hátha megvilágosodnak,mit tesznek!
Szörnyű hogy Allahnak,az Istenüknek tulajdonítják azokat a szavakat,amivel a nőket leigázzák,állati sorba kerülnek.Büntetlenül erőszakolhatnak nőket,de a nők a hibásak ilyenkor,még őket kövezik meg.12 éves kislányokat adhatnak férjhez 60 éves pasikhoz,büntetlenül megölhetik,nyomoríthatják "tulajdonukat".
Egyszóval a nő bármit is tesz,csak a rossz.Csak veszíthet.
A változásra csekély az esély ott,ahol még mindig élnek a primitív szokások(női körülmetélés kis korban,megkövezés...).A vallási vezetők a mutavák bármit megtehetnek,ám főként a gyenge,védtelen nőket hibáztatják,férfiak gyenge büntetést kapnak.

Nem tudnék egy ilyen országban élni,ahol ekkora az elnyomás.Ahol a felvilágosult férfiak is követik apjuk erőszakosságát,ahol a nők némán tűrnek a fátylaik mögött és szenvednek.
Ahol nem tudsz segíteni gyermekeiden,mert ők is olyan sorsra jutnak mint te.

Ettől függetlenül imádom kultúrájukat,táncukat,épületeiket.
És remélem hogy a könyv nagyon sötét valóságot festi le,nem a teljes igazságot.Remélem hogy nem minden nő szenved ennyire és javult a helyzet.

10/8

Nincsenek megjegyzések: