2010. október 2., szombat

Giulio Leoni:Dante és a halál mozaikja


Giulio Leoni:Dante és a halál mozaikjaA könyv a középkorban játszódik.Egy vérbeli krimi ,Dante a híres költő nyomozásával.

Dante Alighierit megválasztják Firenze priorjának.Azaz ő felelős minden fontos dologért a városban.Éjjel egy gyilkosság miatt felébresztik.
A gyilkosság különös,nem szokványos.
Egy híres Comói mestert a Szent Júdásnak szentelt templomban felakasztottak,arcát mésszel öntötték le.Vázlatai eltűntek.A híres mozaikkészítő egy különös műn dolgozott a templomban.
Vajon ezért kellett meghalnia?Ki tehette?
Dante megleli a különös tudósokból álló csoportot,ahová a halott is járt.Köztük kell keresnie a gyilkost vagy az egyház köreiben?Esetleg a gyönyörű,titokzatos táncosnő a tettes,akit mindenki bálványoz?
Eközben Danténak nem csak a gyilkos személyét kell felfednie,hanem a városát is megmentenie az egyháztól,a csőcseléktől,a leprások gyülekezetétől.

Elolvastam a könyvet,de nem tetszett igazán.Hiába ábrázolja az író hűen a középkori valóságot.Maga a krimi szál fura.Nem enged belátást Dante gondolataiba,nem tudhatjuk mit gondol,kire gyanakszik, még apró utalások,célzások erejéig sem.
Továbbá túl sok benne a tudósokkal való filozofálás az élet különböző dolgairól,ami néha unalmasba csap át.Az is lehet hogy túl sokat vártam a könyvtől,egyszerűen csak élveznem kellett volna.
Mindenesetre a másik könyvét is el fogom olvasni(Dante és a gorgófő rejtélye),hátha arra már jobban rá leszek hangolva vagy más lesz a benyomásom róla.

10/5

Nincsenek megjegyzések: