2010. szeptember 11., szombat

Ken Folett: A katedrális

Már annyiszor hallottam erről a könyvről, hogy muszáj volt beszereznem. Nagyon vastag és apró betűkkel van írva, szóval elég nehéz fába vágtam a fejszémet, de nem bántam meg.
A történet a középkorban, a XII századi Angliában játszódik.
Több évtizedet ölel föl és nem csak a címben szereplő katedrális épülését mutatja be, hanem több ember életét is.
A főszereplő Fülöp atya, akiből Kingsbridge perjelje lesz. Próbálja a falut felvirágoztatni, felépíteni az új, gyönyörű katedrálist, a sok bajt elhárítani a fejük felől. Mert a falut veszélyezteti a háború, a szomszéd földesúr, még maga az egyház is.
A másik nagy főszereplő Ilona és gyermeke János, akik az erdőben élnek. A nőtől mindenki fél, boszorkánynak hiszik. Pedig csak súlyos titkok őrzője. Fia, János nagyon eszes fiúcska, vörös haja és félszegsége miatt mégis kerülik az emberek.
A harmadik főszereplő Tamás, a vándorló építőmester, aki városról-városra jár, hogy munkát kapjon és így el tudja tartani Ágnest, a várandós feleségét és két gyermekét. Ágnes a sok nélkülözés és hideget nem bírja, megindul a szülés minden várostól távol, amibe bele is hal. A gyermeket ott hagyják édesanyja sírjánál, de Fülöp perjel testvére megtalálja és a kolostorba viszi, Jonathánnak nevezik el.
Negyedik főszereplőnk Alinea, a szomszéd földesúr lánya, aki egy házasságot felbont, ezért apja életével, kastélya és emberei, tisztességének elvesztésével fizet.
Tamás és Ilona egymásra talál. Később, nagy nehézségek árán, János és Alinea is.
Mindegyikük közös ellensége Waleran Bigod püspök és Wiliam Hamleigh gróf, akik újra és újra valami gonosz dolgot tesznek a főszereplők ellen.
A katedrális végül nehezen, de felépül a sok viszontagság ellenére is. Eleinte nagyon nehezen ált össze hogy a szereplők sorsa hogyan fonódik össze. Borzasztó nehéz lehettet ezt a művet megírni. Szerteágazó, izgalmas, sok apró, fontos kis ügyből áll össze. Mindig történik valami. Minden kis információ valamikor fontos lesz a könyv során. A szereplők ábrázolása nagyon jó. Könnyen olvasható a sok szereplő ellenére.
Megérdemli a teljes 10 pontot a könyv!

10/10

Nincsenek megjegyzések: