2010. augusztus 5., csütörtök

Colette Rossant:Sárgabarackok a Níluson

Egy nagyon különleges könyv. Colettéről szól az 5 éves kislányról, akinek édesapja lebénul, édesanyja pedig magára hagyja. A kislány Franciaországból Kairóba kerül zsidó nagyszüleihez, ahol az élet érdekes, pezsgő. Vonzza a konyha és az ételek. Ahmed, a szakács bevezeti a finomabbnál finomabb ételek elkészítésébe, néha segíthet is. Egészen a 2.Világháború végéig marad. Ekkor édesanyja ismét érte jön. Elsőnek egy zárdába küldi. Colette nehezen szokja meg az ottani életet, ételeket, de azonosul a vallással .
Majd édesanyja vissza viszi Franciaországba, ahol született.
Elmeséli nyaralásainak emlékét, az első szerelmét is. És végül mikor már felnőtt és gyermekei vannak, lányával ismét vissza tér Kairóba, de sajnos már nem az a világ van, mint egykor.
A könyv különlegessége az, hogy míg Colett meséli a finomabbnál finomabb ételeket, a receptek is benne vannak a könyvben. Szóval megfelelő alapanyagokkal az olvasó is elkészitheti az arab különlegességeket és francia ételeket. Hamar kiolvastam, nagyon jó kis könyv. A receptek közül is párat ki szeretnék majd próbálni.
Egyet nem szabad, éhesen olvasni a könyvet.:)
Ami bosszantott, az az édesanyja. Gondolkodás nélkül otthagyta kislányát bárhol és mikor Colette élete sínen van, ismét kiszakítja a megszokott környezetéből.
Elsőnek a zsidó vallást ismeri meg, majd a katolikust. Szegény kislányt élete végégi kísérti e kettősség.

10/9

Nincsenek megjegyzések: