2010. június 19., szombat

Victoria Holt: Jezabel királyné

A könyv a híres és hírhedt Medici Katalin élete végéről szól, Szent Bertalan napi mészárlásról, továbbá gyermekeiről.
Számomra még mindig megdöbbentő milyen szabatos és tékozló életet éltek akkoriban a királyok és nemeseik, míg a nép éhezett.
Katalin erős kezű királynő, gyermekeit úgy mozgatja ahogy akarja. Nem riad vissza semmitől,legyen szó gyilkolásról, házasságtörésről, felbujtásról vagy bármiről. Vajon igazak voltak Katalin ellen a vádak? Saját gyermekeit sakkbábúként mozgatta, ha nem úgy kívánta érdeke félre dobta őket? Az udvar intrikával és szexel teli életét közelről láthatjuk. A kormányzás és a trón megtartásának nehézségeit. A hugenották és a katolikusok folytonos versengését. Aki talán számomra még a legszimpatikusabb volt az Navarrai Henrik. Sajnáltam hogy Katalin, Margó nevű gyermekével a házassága nem sikerült. Pedig jó királyi pár lehetett volna belőlük,ha egy kicsit is megerőltetik maguk.
A könyv néhol kicsit vontatott, néhol horrorba megy át. De élvezhető. Mindig történik valami érdekes. Sosem lehet tudni mikor mi következik vagy ki csavar egyet a történeten. Amit hiányoltam, az Katalin gondolataiba való bepillantás. És némely szereplő további sorsára is kíváncsi lettem volna.

10/9

Nincsenek megjegyzések: