2010. június 21., hétfő

Philippa Gregory: A szűz királynő szeretője

Milyen lehetett Erzsébet uralkodásának kezdeti időszaka, milyen volt Robert Dudley és Erzsébet királynő híres szerelme, hogyan élhette meg ezt az intenzív időszakot Robert felesége Amy? Ezeket a kérdéseket járja körül Philippa Gregory ebben a regényben, amely újra lenyűgözött és újra belefeledkeztetett az 1500-as évek Angliájában. Megint ott találtam magam a királyi udvarban. Részese lehettem Erzsébet és Robert kibontakozó és egyre elhatalmasodó szerelmének. A királynő fellángoló érzései hálójában, egy nős férfi iránt érzett vonzalom csapdájában egyedül kell, hogy betöltse ingatag pozícióját. Nőként sokkal nagyobb teher nehezedik rá, hogy rendet tegyen zűrzavaros országában. A katolikusok és protestánsok gyanús szemmel méregetik egymást, Skóciát a franciák fenyegetik, a kincstár üres, az ország a háború szélén. Erzsébetnek több kérő közül kellene választania, több fronton állást foglalnia miközben ő úgy érzi azzal, hogy megharcolt és kivárt a trónért most lazítani kéne, élveznie a fiatalságát és szerelmes szeretne lenni. Nyakig benne van a románcba Dudley-val akit viszont a nép és a főurak ki nem állnak. Egy kivégzett áruló fia, maga is a Towerben raboskodott Mária királynő ellen való szervezkedés és árulás vádjával. Családja egy feltörekvő família, mindenki szemében csak egy elbűvölő udvaronc aki azért csapja a szelet Erzsébetnek, hogy király lehessen.
És ne feledkezzünk el Amy Robsartról, Robert feleségéről aki jóformán elfeledetten tengeti mindennapjait egyik rokonától a másikig vándorolva, arra várva, hogy a férje egyszer csak elfelejti a királynőt és visszatér hozzá.
Amy figurája valami borzasztó szomorú képet festett a sorsáról. A beletörődése, önfeláldozása, összetört szíve nyomorúságos sorsa bennem inkább ellenszenvet keltett iránta, sajnálni sem tudtam, vele érezni pedig végkép nem sikerült. A férje iránt érzett alázatos szerelmén kívül semmije sem volt a világon. XV. századi asszonyi sors?
De Erzsébetnek is választania kell. Dönteni saját sorsáról mint királynő, döntenie a trónról, Robertről, háborúról… és bár persze tudjuk mit választott, azért érdekes végigizgulni a történetet!

The Virgin’s Lover

10/10

Remélem Philippa Gregory további könyveit is fordigatják magyarra mert annyira megkedveltem, hogy szeretnék tőle minél többet olvasni.
A Tudor – korszakról szóló könyvei egyébként időrendi sorrendbe:

Nincsenek megjegyzések: