2010. június 8., kedd

Philippa Gregory: A királynő bolondja

1553-at írunk. Még mindig a Tudor – kor. Howard Katalin halála után VIII. Henrik elvette Parr Katalint. Négy évvel később bekövetkezett halála után Katalin uralkodott, aki időközben hozzáment régi szerelméhez Thomas Seymourhoz. Katalin ’48-ban halt meg gyermekágyi lázban és a trónt Henrik beteges-gyenge fia Edward örökölte.
Itt kezdődik regényünk. Hannah, egy zsidó család leánya váratlanul bekerül az udvari körökbe, hogy gazdájának - a híres Robert Dudley-nak kémkedjen.
Edward halála után Mária kerül a trónra akinek egész uralkodása alatt meg kell küzdenie hatalomra és uralkodásra vágyó húgával Erzsébettel.
Hannah sorsa úgy alakul, hogy hol az egyik, hol a másik nővér mellett látjuk szolgálatban, így alaposan képet kaphatunk a két leánytestvér félelmeiről, vágyairól, életük fordulatairól. Közben persze Hannah is változik. Kamasz gyermekből, fiúnak öltöztetett leányból, a királynő bolondjából lesz gyönyörű felnőtt nő akinek meg kell küzdeni lelkiismeretével, a katolikus Angliában népére váró fenyegetettséggel, az eretnekség vádjával, a máglyahalál árnyékával és egy férfival akihez családja akaratának engedelmeskedve kellene hozzámennie, miközben ő szabadságra, önállóságra vágyik egy olyan világban ahol a nők számára ennél lehetetlenebb vágy nem is létezhetne. Csodálja Erzsébetet, imádja Máriát. Hű szeretne lenni mindenkor de ez az ami soha nem sikerül neki, vagyis egyszer, a szerelemben.
Hanna sorsa a folytonos rejtőzködés, bújkálás miközben Mária uralkodása alatt az egész országban lobognak a máglyák a boszorkányként, hitszegőként elárult, megvádolt ártatlanok alatt.
Mária és Erzsébet sorsa azért is lenyűgöző mert egész életükben nyomja vállukat származásuk súlya. Mária mindig is uralkodásra készült. Anyja, Aragóniai Katalin volt eszményképe; álma annak az Angliának a visszaállítása volt amelyet apja uralkodása első tíz évében létrehozott. Ezzel szemben a protestáns Erzsébet már VIII. Henrik egy későbbi eszéményét készült megvalósítani. Erzsébet, csakúgy, mint édesanyja Boleyn Anna bátor volt, céltudatos és a férfiakat csupán eszközként használta céljai elérésére. Ugyanúgy elcsábította Mária udvartartásából a férfiakat, mint annak idején Anna Katalinéból. Mintha bezárult volna a kör, mintha Mária teljesítette volna be Katalin, Erzsébet pedig Anna sorsát, álmait. A nép pedig választott.
A regény most is teljesen hiteles történelmi elemekkel dolgozott, egyedül Hannah alakja volt kitalált. De amit az ő szemén és tapasztalatain keresztül megismertünk azok valós dolgok voltak, megtörténtek egyszer.

Ez a könyv is lenyűgözött, jöhet a következő!
The Queen's Fool

10/10

Nincsenek megjegyzések: