2010. június 20., vasárnap

Marieluise von Ingenheim: Sissy - Egy kislányból császárné lesz

A kis bajor hercegnő, Sissy boldogan él népes családjával a Starnbergi tó partján található Possenhofeni kastélyban. A tél kivételével, amit Münchenben töltenek, az év nagy részében a Wittelsbach család itt tartózkodik. A hercegi gyermekek nagy szabadságban nőnek fel, ami később még komoly gondokat okoz. Egy szép napon császári pecsétes levél érkezik Ausztriából. Zsófia főhercegné tudatja húgával, Ludovikával, hogy legidősebb leányát, az eladósorba lépett Ilonát szánja fiának, az osztrák császárnak feleségként. Hatalmas a készülődés és az izgalom a Possenhofeni nyári lakban: Ludovika, Ilona, és a kis Erzsébet nagy utazásra készülnek. A császár születésnapja jó alkalom arra, hogy a fiatalok megismerjék egymást Bad Ischlben. A jóképű Ferenc József azonban cseppet sem érdeklődik Nené iránt, a 16 éves Sissy viszont azonnal megtetszik neki. A császár úgy dönt, hogy Erzsébet kezét kéri meg. Zsófia főhercegnének egyáltalán nem tetszik a dolog, de mivel Sissy ugyanúgy Wittelsbach lány, mint Nené, ezért kénytelen belenyugodni fia akaratába.
Erzsébet gondtalan gyermekkorának egyszer s mindenkorra vége. Rengeteget kell tanulnia, hogy megállja majd helyét a bécsi udvarban. Bármennyire is nem tetszik neki a szigorú spanyol etikett, császárnéként neki is be kell majd tartani a rengeteg szabályt. Az esküvő után Zsófia árgus szemekkel figyeli és udvarhölgyeivel figyelteti Sissyt. Minden alkalmat megragad, hogy leszidja az ifjú császárnét. A házasság egyáltalán nem úgy alakul, ahogy azt Erzsébet elképzelte. Alig látja szeretett Ferencét, aki a nap nagy részét íróasztala mellett tölti.
Amikor megszületik első gyermekük, Zsófia, még inkább elmélyül az anyós és menye közötti ellenszenv. A főhercegné ugyanis úgy dönt, hogy ő veszi kézbe a gyermek nevelését. Erzsébetnek nem sok beleszólása lehet a dolgokba. Sorban megszületik a többi császári gyermek is: Gizella, Rudolf, végül a magyar gyermek, Mária Valéria. A kis Zsófia két éves korában betegségben meghal. Erzsébet gyászol és egyre távolabb kerül az udvartól. Betegségre hivatkozva egyre többet utazik. Minden alkalmat megragad, hogy ne kelljen Bécsben tartózkodnia.
Mivel Erzsébet az egyik kedvenc történelmi alakom, szívesen olvasok róla. Ez a könyv szerintem nagyon hűen mutatja be az életét. Hat részes sorozat első kötete, melyben megismerkedhetünk a gondtalan gyermekévekkel, Sissy lovaglás iránti szeretetével, a bohókás Miksa herceggel. Jól bemutatja Zsófia és Erzsébet között feszülő ellentéteket, a szabadságharc utáni következményeket, Zsófia magyargyűlöletét. Egyszóval szórakoztatóan mutatja be Erzsébet életét és az 1800-as évek második felét.
10/9

Nincsenek megjegyzések: