2010. április 3., szombat

Sirin Ebadi: Mrs. Irán


És ez volt a harmadik könyv a múlt évben megrendelt "iszlám" csomagból. (Persze ezzel még korántsem értek véget e témában az olvasnivalóim, most is éppen Iránnal folytattam).
Könnyebb ha valaki úgy kezd a regény olvasásnak, hogy előtte elolvassa ki is Sirin Ebadi. Mit tett a női jogokért Iránban, milyen áldozatokat hozott bírói-ügyvédi pályafutása során.
Sirin ugyanis az első muszlim női Nobel-békedíjas. Egész életében a nők, gyerekek jogaiért harcolt, kiállt az igazságtalanságok ellen, képviselt diákokat a rezsim ellen, olyan ügyeket karolt fel ahol ítélet végeztek ki embereket. Mindezt egy olyan országban ahol a nők nem egyenlőek a férfiakkal, ahol a mai napig egy konzervatív, elnyomó kormány van hatalmon.
Ebben a könyvben Sirin összefoglalja a fontosabb állomásait életének. Áttekinti a politikai-vallási-női jogi kérdéseket. Válaszokat keres. Megismerhetjük dióhéjban Iránt az ő szemén keresztül. Ez a könyv az ő lázadása, az ő útkeresése, harca, szava az erőszak ellen.
Aki még nem hallott a trónfosztott Reza sahról, Khomeiniről, az iráni-amerikai ellentétről, a SAVAK-ről azok talán ne ezzel kezdjék mert ahhoz nem megy bele elég mélyen a témába, de akinek már ezek ismerősek annak érdekes lesz egy könyvben áttekinteni Irán elmúlt harminc évét.
Ami sajnos nem lett jobb a nyári elnökválasztás eredményeit, az őszi Sirin elleni támadásokat látva.

Iran Awakening
A Memoir of Revolution and Hope
10/10

Nincsenek megjegyzések: