2010. április 20., kedd

John Knittel: Via Mala

A könyv egy szegény család életét mutatja be elsőként.A Yzolla partján, a Graubündeni hegyek között. A család feje Laurentz, egy részeges, brutális férfi ,aki rendszerint megveri gyermekeit, nem ad nekik pénzt, éhezteti őket és több törvénytelen gyermeket nemz a környéken. Két lánya van Hanna és Silvelie és két fia Nikolaus és a félkegyelmű Manócska. A tulajdonképpeni történet Silvelieről szól.Van egy idős festő barátja, aki tanítgatja az élet szépségeire a sok kegyetlenség után. Sajnos a barát meghal,de vagyona jelentős részét Silveilere hagyja. Az édesapja felveszi a nagy összeget és nem akarja a lánynak vissza adni. Ekkor sokall be a család és míg Silvelie távol van, megölik a családfőt egy munkásukkal. Jelképesen mindegyikük a szívébe szúrja a kést. A család megszabadul a szenvedésektől, de mi legyen a továbbiakban? Elássák a tetemet és eltüntetnek minden nyomot. Amikor a rendőrség nyomozni kezd az eltűnése ügyében, nem találnak semmit. Silvelie is megtudja az ügyet mikor haza jön és elborzad szerettei tettétől, elszökik a bűn súlya elől és a városba költözik pincérlánynak. Megismerkedik Andivel és egymásba szeretnek. Andi még a menyasszonyát is elhagyja a kedvéért.
Silveliet nyomasztja a titka súlya, de nem beszélhet férjének róla, mert az rendőrbíró.
Míg nem egy napon Andi kezébe kerül Laurentz eltűnésének aktája és rájön hogy valami nem stimmel.
A könyv elég vaskos, de érdemes elolvasni. Rengeteg érzelem van benne.
Pár észrevétel. Lehetett volna egy kicsit jobban kifejteni, hogy miért tűrtek a részeges, brutális apának évekig és utána mi roppant el hirtelen hogy megölték?
Érdekelne hogy valaki miért vállalja a folytonos verést, megaláztatást?
Továbbá ami nagyon bosszantott, az Andi viselkedése miután kiderült a dolog. Ő milyen jogon merészelte elítélni Silvieliet, amikor ő a volt menyasszonyát taszította majdnem halálba azzal hogy elhagyta az esküvőjük előtt? Ő is bűnös, mint ahogy minden ember. Miért érezte magát különbnek a szegény családnál? Miért feleségét büntette a családja helyett? Szegény nem tett semmit, csak védte a családját. És a végső észrevétel. A törvény nem tett semmit az évekig éhező, megvert család ügyében, nem ítélték el az apát. De amikor végre védekezett a család, bebörtönözték volna őket 30 évig is. Sajnos ez a törvény még a mai napig így van. Tehetnének végre valamit a kizsákmányolt nőkért, megvert gyermekekért.

10/8

3 megjegyzés:

Melinda írta...

Érdemes lenne elolvasni, figyelni fogom a könyvtárban:)

Károly írta...

Most olasom a Therese Etienne német
kiadását.
Megjelent ez magyarul ?

Charlie007 írta...

nem csodalkoztam nagyon rajta, mert "europai modszer szerint" anyam utott es vert meg 18 eves koromban is. Sokszor elofordul, hogy a gyereket megbenitja a felelem es nem mer vedekezni. Felnott fejjel maskeppen latom, de gyerekkorban nem volt kiut.