2010. április 30., péntek

Amin Maalouf:Levantei kikötő

Már a könyv borítója különös hangulatot áraszt.
Levante egy történeti földrajzi régió, mely a Közel-Keleten terül el. A szűkebb értelemben vett Levantét északon a Toros-hegység középső és keleti vonulatai, keleten Mezopotámia, délen az Arab-félsziget sivatagos vidéke, nyugaton a Földközi-tenger határolja, vagyis a mai Szíria, Libanon, Palesztina és Jordánia területének felel meg.
Egyszóval rengeteg kultúrát forraszt magába ez a kikötő.
Történetünk főhőse Oszján,az ő életét mutatja be a könyv és az akkori zsidó-arab háborút,a német megszállást.
Oszján egy különleges ember,már a család ősei is különös,nem szokványos emberek.
Édesapja ellenállónak,lázadónak neveli,de ő sosem szeretne az lenni.Egy Európai országba ,Franciaországba utazik orvosnak tanulni,majd véletlenül bele cseppen az ottani ellenállás életébe. Baku álnéven hordja a röpcédulákat,újságokat.Többször forró helyzetbe kerül,de mindig szerencsésen kievickél belőle.Egy gyönyörű lánnyal ismerkedik meg az egyik ilyen lakalommal Clarával.Clara zsidó,Oszján arab.De nem érdekli őket a különbség,nagyon jót beszélgetnek. Az újra találkozást a sorsra bízzák.
Oszján amikor hazatér, akkor érti csak meg édesapját.Annak óhatatlanul is örömet okoz hogy fia tényleg ellenálló lett. Ezután egy rövid örömteli évek jönnek. Clara felbukkan és össze is házasodnak rögtön. Gyermeket várnak, amikor Oszján azt a hírt kapja, hogy édesapja nagy beteg és meg fog halni, így terhes feleségét hátra hagyva haza utazik ismét.
És ekkor kezdődik az élete hanyatlása. A háború közbe lép és nem tud vissza menni szerelméhez. Lassan bele bolondul, édesapja is meghal közben. A fekete bárány, otthon maradt öccse elmegyógyintézetbe záratja. Több évtizedekig ott tartózkodik. Félig öntudatánál van, ha nagyon küzdene ki tudna törni az őrületből, de az erős gyógyszerek az egészen kicsi ellenállását is megtörik. Menthetetlennek gondolják. Clara a háború után nem látogatja meg, nem akarja olyan állapotban látni szerelmét. A következő fordulatot már Oszján lánya, Nadia hozza az életében. A lány álnéven meglátogatja és egy rövid levelet csempész be neki. Amitől Oszján ismét öntudatára ébred és elkezd küzdeni. Nem veszi be a gyógyszereit titokban. Majd egy nagy lövöldözést követően az ápolók eltűnnek, ekkor eljön onnan. Megkeresi a régi házukat, ami sajnos romokban hever. De jelképesen elhozza a kulcsokat. Úgy határoz találkozót ad egykori szerelmesének Claranak. A végkifejletet nem írom le, akit érdekelni fog a könyv elolvashatja.
Izgalmas könyv, érdekes témákat boncolgat. Előítéletek, különböző kultúrák, háború, szerelem, gyermeki szeretet, testvéri kapcsolatok, apa-fia kapcsolat és az őrület.

Oszján egy fiatal embernek meséli a történetet pár napig,míg a találkozója nem lesz Clarával.

10/9

2 megjegyzés:

Melinda írta...

Megint nagyon jó ajánlást olvashattam!:) Élmény volt, azért is szeretek az oldaladon "bóklászni".:)

judy írta...

Köszönöm szépen.:)
A könyvet tényleg érdemes elolvasni.