2010. január 8., péntek

Harlan Coben: Az erdő

"Látom apámat azzal az ásóval". Így emlékszik Paul Copeland megyei ügyész. A történet 20 éve kezdődött, amikor is mindannyian egy erdei táborban nyaraltak. Cope táborfelügyelő volt. Négyen kiszöktek az erdőbe, köztük Cope húga, Camille is. És sohasem kerültek elő élve. Két fiatal holttestét találták meg: Margot Greent a tábortól mindössze száz méterre, elvágott torokkal, majd másnap Doug Billingham összekaszabolt testére is rábukkantak. A halál oka ugyanaz: elvágták a torkát. A gyilkost elfogták, de a másik két fiatal Camille Copeland és Gil Perez sosem került elő. Csak véres ruhadarabjaik. Az egész történetet Cope meséli el egyes szám első személyben. Édesapja arra kéri a halálos ágyán, hogy találja meg Camille-t. Az idős Copeland két éven át kijárt az erdőbe ásni, hátha megtalálja lánya maradványait.
Paul Copeland egyedül neveli kislányát, miután felesége betegségben elhunyt. A férfi egy fontos ügyön dolgozik, de az élete egy csapásra megváltozik, amikor a rendőrök egy fejbe lőtt áldozatot mutatnak neki. Cope biztos benne, hogy a halott nem más, mint a 20 éve eltűnt Gil Perez. Persze senki nem hisz neki, még a Perez szülők is tagadják, hogy az ő fiuk lenne. Pedig a karján lévő sebhely is erre utal. Cope-ot semmi sem állíthatja meg, nyomozni kezd az igazság után. Feltámad benne a remény, hogy talán Camille is elhagyta élve az erdőt.
Közben megismerjük Lucy Goldot, akivel annak idején Cope járt, és aki miatt elmulasztotta azon a végzetes éjszakán tábor felügyelői feladatát. Nem ellenőrizte a létszámot, ezért tudtak a fiatalok kiszökni. Lucy életét is megviselték a történtek. Egyetemi tanár lett, irodalmat tanít. Az ő világa is felborul, amikor arra kéri tanítványait, írják le névtelen emailben életük egy meghatározó, felkavaró történetét. Érkezik mindenféle levél, első szexuális kalandtól kezdve egészen a fajtalankodást beismerő történetig. De van egy, ami érthetetlen. Valaki Lucyról és Cope-ról ír. Arról az éjszakáról, az erdőben. De ki tudhat róla rajtuk kívül? Ki láthatta őket a fák között. Lucy kénytelen megkeresni Cope-ot, akivel már 18 éve nem találkozott, összefognak és nyomozásba kezdenek. De valaki nem akarja, hogy a múltat bolygassák. És mindent el is követ, hogy ne derüljön ki az igazság.
Fantasztikus ez a történet. Amikor már azt hittem nem jöhet semmi új, akkor Coben megint csavart egyet a történeten. Lebilincselő! Mondhatom azt hiszem, hogy életem egyik legjobb könyve! Aki szereti a krimit, annak kötelező!

10/10

2 megjegyzés:

Andi76 írta...

Mindig olyan izgalmasan írsz a krimikről... úgy elolvasnám őket... ha nem lenne bennük gyilkosság :o ... (persze akkor nem krimi lenne a műfaj.. vagy horror...)

Anheszenamon írta...

Próbálj meg egy lightosabbat elolvasni. Nem mindegyik olyan durva. Ez sem, inkább lélektani. Bár olvastam már olyat is, ahol részletesen leírták a bomló holttest állapotát, meg azt, hogyan rágták a kukacok. Az már kicsit nekem is sok volt.