2010. január 19., kedd

Alexandre Dumas: A varázsló

A könyv főhőse Balsamó, a több néven ismert varázsló. Bepillantást nyerhetünk általa Marie Antoinette, a király és szeretője Dubarry és az egész királyi család életébe, a cselszövésekbe, intrikákba,a nemesek és szegények között tátongó mély szakadékba, az udvartartás életébe.
A varázslónak van egy ifjú hitvese, akit megbabonázott, ő jósol neki álmában. De ez a szerelem majdnem a vesztét okozza. Balsamónak különös küldetése van, megdönteni a királyságot. Ebben sok mindenki segítségére lesz akarva,akaratlanul. De sokszor meghiúsítják terveit a véletlenek.
Közvetve megismerkedünk Dubarry asszonnyal, családjával. Jelen vagyunk Marie Antoinette érkezésekor. Figyelemmel követhetjük Gilbert a szegény fiú életét és a nemes családét Taverney-t akiknél szolgál. Ő és Andrea kisasszony tragédiáját is megismerhetjük.Richeileu marshal és Rohan bíboros is szereplője e könyvnek.
Néhol kicsit unalmas,vontatott, főként az elején. Majd hirtelen begyorsulnak az események. Érdekes, nem Marie Antoinette szemszögéből nézni ezt a történetet. Ez tulajdonképpen a híres nyakék és Marie bukásának előkészítése, a király halála előtti idő. Ebben a másik könyvben Balsamót szemfényvesztőnek, csalónak titulálják, itt viszont nagy varázslónak. Mindenképpen el fogom olvasni a folytatását is hogy megtudhassam a szereplők további sorsát. A folytatás címe Madame Dubarry bukása.
10/7

Nincsenek megjegyzések: