2009. december 26., szombat

Vass Virág: Vulévu

Vass Virág az egyik kedvenc írónőm volt Nők Lapjás időszakában, Szabó Patrícia mellett (aki viszont leszerepelt nálam a dzsungeles tévészereplése következtében). Így aztán rettentő kiváncsi voltam első regényére amit rekordgyorsasággal meg is vettem - szokásomtól eltérően.
Nos, aki ismeri Virág stílusát és szereti azt, az egyáltalán nem fog csalódni. A regényben remekül hozza a tőle megszokott színvonalat, mind fogalmazásban, mind történetszövésben. Az egész regény valami éteri, valós és mesebeli egyszerre. Remekül szövi a szálakat, mintha pókhálófinomságú anyaggal dolgozna, érzékenyen ugyanakkor belevalóan, irónikusan, viccesen, véresen komolyan.
A történetnek nincs igazán eleje és vége, olyan kis édes etüd az egész, bepillantást nyerhetünk a szereplők életében, de nem kapunk konkrét válaszokat, végeket.
A főszereplő Török Szonja, sikeres médiaszereplő, a mai kor harmincas szinglije. Kívülről irígylésreméltő élettel, utazásokkal, kihívásokkal, izgalmakkal, belül bizonytalansággal, útkereséssel, saját maga megismerésére törekvésével.
Munkája mellett életének fontos szelete a szerelmi élete amit nem egyszerű rendbe tennie, kibogoznia, tekintve, hogy több jelöltje is akad. Hogy igazából mi is pontosan a szerelem, mit lehet érte feláldozni és tűrni azt gyerekkori barátnőjével igyekszik megfejteni akinek szintén le kell merülne a maga pokla mélyére, hogy szembenézhessen félelmeivel és irányt szabjon az életének.
És mindez hol Pesten, hol Párizsban megjelenítve, de olyan szépen, hogy úgy érezzük mi is ott vagyunk a helyszínen, részesei a cselekvésnek.
Nem csöpögős, nem heppi endes de nagyon szép történet.
10/8
Őszintén szólva ma sok időm volt és olvastam más olvasói véleményeket és teljesen elbizonytalanodtam. Ha tetszett a könyv akkor sekélyes vagyok? És tényleg tetszett??? Már magam sem tudom...

3 megjegyzés:

fedák írta...

Drága Andi!
Hagyd el ezt a "vasvirágos" ponyvát, ajánlok neked jó könyveket, ha gondolod...
Eléggé szörnyű ez a blog a bejegyzéseivel...

Andi76 írta...

Jaj!!! Nem mindet én írom :o !!!
Nincs olyan rossz ízlésem, de néha el-elkalandozik az ember a ponyvák felé, hogy lássa mit nem veszít ha nem olvassa :)
De azért szívesen veszek ajánlatot!!!!

Alice Greene írta...

Kedves Andi!
Miért hagyod, hogy mások véleménye formálja a tiédet? Ha tetszett a könyv, akkor tök mindegy mások mit mondanak, hisz mindenkinek más az ízlése. Aki megszól érte az ne olvassa. Elnézést, de már nem az első blognál látom, hogy annak íróját olyan kommentekkel illetik, mellyel teljesen elbizonytalanítják az illetőt. Ha valakinek nem tetszik ne olvassa, de ne vegye el mások önbizalmát, pláne ne akarja elbírálni, hogy számodra mi legyen a jó könyv és mi ne. Ezt főleg azért mondom, mert ezen a blogon szépen megfogalmazott írások vannak. Andi, további kellemes olvasást, hogy aztán mi is olvashassunk!