2009. december 13., vasárnap

Doris Lessing: A fű dalol

Egzotikus, különös világ jelenik meg a regény lapjain, melynek hősei: a testi szerelemtől viszolygó, de a társadalmi konvenciók hatására házasságba menekülő fehér asszony,aki nehezen viseli a vidéki,elzárt életet,a tétlenséget,a szolgákat. A megélhetésért és az asszony szeretetéért elkeseredetten és reménytelenül küzdő férfi,aki akármibe fog rosszul sül el,nincs tekintélye,akarta,meghunyászkodik felesége előtt is.
És az igazságtevő néger szolga,aki uralkodni kezd a fehér nő gyengeségén,betegségén. Félelmetes, végzetszerű szenvedéllyel pusztítják el egymást.
Várható az elején már hogy valami történni fog. A különös gyilkosság egyaránt részvétet és megrendülést vált ki az olvasóból. Ez a gyilkos és az áldozat emberi drámája is egyaránt.
Összességében nem igazán nyerte el a tetszésem. Ki tudtak volna törni ebből a háromszögből, ha nem lett volna mindegyik makacs és a saját érdekét, kedvét nézte volna csak. Tenniük kellett volna a boldogságért, beszélni egymással a gondokról vagy hogy ki mit szeretne az élettől.

10/6

Nincsenek megjegyzések: