2009. december 11., péntek

Beverly Donofrio: Fiúk az életemből

Amerika a 60-as, 70-es években.
Egy kisváros, Wallingford és egy tinilány, akinek a legfontosabb dolog az életben a bulik, a fiúk és a drogok. Még azután is, hogy tizenhét évesen teherbe esik és hozzámegy a kicsit fura, lassú felfogású, erősen hátrányos helyzetű, célok nélküli Raymond Bouchardhoz.
A változások akkor kezdődnek az életében mikor huszonegy éves korára már túllesz a terhességen, szülésen, házasságon, heroinista férjén, váláson és drogkereskedelem vádjával való letartóztatáson.
Egy szociális munkás segíti hozzá a főiskolai jelentkezéshez és saját erejéből elvégzi a Wesley Egyetemet, New York-ba költözik és megteremti önálló életét.
Bár a történet happy enddel zárul, Beverly eléri kitűzött célját, de valahogy az egész regény számomra mégis inkább lehangoló, szomorú volt. Hiányzott belőle a katarzis, a nagy átalakulás, a megváltozás...
Talán hiba volt egy igazi problémákkal teli könyv után olvasni... (lásd: az Iránról szóló Rúzsfoltos Dzsihád)
Mert bár nyilvánvalóan nem felemelő kamaszkorban gyereket szülni és nem volt az a harminc évvel ezelőtti Amerikában sem, de mégis a lehető legjobb hely volt az adott időben akkor a világon.
Most, 2009-ben Magyarországon nem kap annyi támogatást egy egyedülálló lány, mint negyven éve a tengerentúlon. Beverly egyszintes ikerházban lakott és miután elvált kapott annyi segélyt amiből (a törlesztő, a közüzemi számlák, étel, ruhák kifizetése után) még szórakozásra és drogokra is jutott. Mikor bekerült a főiskolára kocsit is szerzett magának.
Tudom, hogy ez nem az ő hibája, hogy mindezt itthon még dolgozó embereknek is nehéz összehozni, ám időnként nem tudtam szabadulni az érzéstől, hogy csak üres nyavajgás az egész könyv. Holott nyilván neki sem volt könnyű de találunk mi itthon ennél rosszabb és igazabb sorsokat. (Abban, hogy az írják az ajánlóban : „... egy olyan lányról, amilyen minden nő titkon szeretne lenni.” erősen kételkedem)
Ha valakit érdekel a téma akkor inkább ajánlom Joyce Maynard: Baby love című regényét, az számomra érdekesebbnek, izgalmasabbnak tűnt. Vagy megnézheti a regényből készült amerikai mozit – én még nem láttam – és akkor két óra alatt letudja a történetet ami filmben valószínűleg amúgy is sokkal szórakoztatóbb.

10/6

Nincsenek megjegyzések: