2009. november 10., kedd

Marie Louise Fischer: Menekülés a háremből

Irene, a német orvostanhallgató és Hasszán arab herceg szerelmes lesz egymásba Németországban.Együtt tanulnak,járnak szórakozni és élik a nyitottabb ország életét.
Nehezen ,de végül sikerül elfogadtatni Irene-nek Hasszánt a családjával.
Omar,nem szereti bátyját Hasszánt. Bosszúra szomjazik és a párnak próbál több ízben is keresztbe tenni. Ir édesapjuknak,majd Irene-t rossz színben tünteti fel.Az édesapa merev,betartja országa szabályait,tiszteli a Koránt.Eltervezi hogy a fiatalok nem kelhetnek egybe,Irene nem való a fiához.
Eleve a két ország,kultúra között különbség elfogadása is nehéz az ifjú párnak. Hasszán haza utazik,Irene később követi.Ekkor következnek csak igazán a nehéz helyzetek,döntések.
Irene nem ismeri a kultúrát és nehezen is fogadja el.
Végül a sok szétválasztó körülmény ellenére is együtt maradnak.Igaz Hasszán elhagyja érte családját,országát és vissza utaznak Németországba. Hagy egy kis bekukkantást az arab kultúrába.Némileg itt is ellenségesen írják le a háremek világát,mint a legtöbb ilyen jellegű könyvben.Nem próbálnak objektívek maradni.Kiélezi a két kultúra közötti különbséget.
Irene sok hibát vét.Elsőnek azt hogy elmegy Hasszán után úgy,hogy nem ismeri az ottani törvényeket,illemet.Mindenképpen tájékozódnia kellene mielőtt egy ilyen útba bele vág.
példa:elindul a bazárba fedetlenül,a háremben nem veszi figyelembe az édesanya elsőbbségét,többször olyan dolgokat mond,amiket nem lenne szabad,mert megbotránkoztatják az ott élőket. Hasszán megpróbál engedelmes gyermeke lenni édesapjának,de halogatja a beszélgetéseket a terveit, jövőjét nézve. És pár külső hatás is ellenük van(Omar az öccs).

10/7

Nincsenek megjegyzések: