2009. szeptember 21., hétfő

Lévai Katalin: Vörös szőnyeg

Azt, hogy érdekel-e valakit nem tudom, de elolvasva ezt a regényt és elemezgetve az ezzel kapcsolatos érzéseimet úgy döntöttem, hogy pár hétre abbahagyom az olvasást – maximum újságot veszek a kezembe – mert mintha kezdenék túl kritikus lenni, túl nagyoknak tűnnek az elvárásaim és nem tudom átadni magam a lazulásnak, az élvezetnek.
Vagyis ebből már azt hiszem körvonalazódik, hogy nem tetszett a regény. Nem ragadott magával, nem varázsolt el. Pedig a Nők Lapjás írásai alapján érdekesnek, szimpatikusnak találtam Lévai Katalin gondolkodását, érzékenységét, józanságát. És a tartalma alapján a könyv is izgalmasnak tűnt.
Adott egy politikus és egy színésznő. Ahogy a kettőjük életét, céljait, törekvéseit hasonlítja össze az újdonság számomra. Úgy tűnik, hogy egy tőről fakadtak, ugyanazokkal az eszközökkel machinálnak, az érzéseiket hasonlóan fejezik ki. Politikus-színész, színész-politikus, mintha két buborék lebegne a levegőben amelyek egymás körül szálldosnak, néha puhán összeütköznek, akkor kicsit formálják a másikat de utána újra különválnak és lebegnek a saját útjukon.
Regényünkben is... a főhősnőt, Maját alaposan megismerhetjük hiszen a könyv első fele az ő életéről, gyerekkoráról szól. Ez számomra fölöslegesen hosszú és unalmas volt. A dolog akkor kezdett érdekelni mikor Ádám, a politikusunk is belépett a képbe de őt meg olyan hamar ki lehetett ismerni, hogy az érdeklődésem ki is fújt.
Sajnos a vége sem tartogatott meglepetést, sok nyitott kérdés...
Az sem hatott rám az újdonság erejével, hogy amit eddig is sejtettünk azt olvashattam újra: a politikusok sem szentek, sőt.
Röviden amiről a mű szól: egy magányos nő (ismert, elismert, kiváló színésznő) belehabarodik egy törtető politikusba akinek csak addig fontos a kapcsolat amíg nem áll az útjába, nem kerül erőfeszítésébe, idejébe.
Nincs katarzis, nincs megnyugvás... a magyar valóság?

Ha nem Lévai Katalin írja, vajon akkor is kiadták volna?
10/7

2 megjegyzés:

szamárfül írta...

de ha ilyen szar, és tényleg iylen szar :)
akkor miért 7 a 10ből?

Andi76 írta...

Mert úgy érzem nem tudom objektíven megítélni, hiszen hetekig vezette a könyv-slágerlistát és olyan pozitívan beszéltek róla... erre meg nekem nem tetszik :o