2009. szeptember 28., hétfő

Dymphna Cusack: Hőhullám Berlinben

Joy Black ausztráliai lány 1950-ben egy német menekült, Stephen Miller (Muhler) felesége lesz. 1960-ban elhatározzák, hogy Németországba utaznak, meglátogatják Stephen családját, főleg beteg, idős anyját, aki még látni szeretné Ausztráliába szakadt fiát. Stephen családja nagyon gazdag és befolyásos. Saját palotájukban laknak Nyugat-Berlin legelőkelőbb negyedében. Stephen apja, Ernst von Muhler volt porosz nagybirtokos, most hatalmas Ruhr-vidéki gyárak tulajdonosa.
Joy eleinte örömmel vesz részt a nyugat-berlini felső tízezer csillogó életében. De csakhamar érdekes megfigyeléseket tesz. A családban a német világuralmi tervek feltámasztásáról ábrándoznak, s Hitler emlékét dicsőítik...
A valóság látványa halomra dönti a naiv illúziókat. A boldog házasság válságba kerül, de Joy nem adja meg magát. Csalódásairól és eszméléséről, a politikai események forgatagába került család boldogságáért vívott harcáról olvashatunk ebben a rendkívül időszerű regényben.

Elsőnek roppantul unalmas könyvnek tartottam.A közepe még langyos,a végén pedig már száguldanak az események.Valósággal drukkoltam a szereplőknek,hogy elérjék a repülőjüket gond nélkül.
A könyvnek sok mondanivalója is akad.Elsősorban a házasságot boncolgatja.Joy kevés ismeretség után hozzá ment Stephenhez.Nem tudott a családi hátteréről semmit sem.Ez megbosszulja magát,majdnem elhidegülnek és válás,(illetve szökés) lesz a vége amikor kiderül hogy a kedvesnek hitt családja még mindig Hitlert élteti,a sok szörnyűséget nem ítélik el,sőt benne vannak. Másodjára főleg az akkori Németországot festi le és a régebbi Hitleri időket.A könyvben egy-egy szereplő feltárja szörnyű élményeit,fájdalmait ami vele történt.A halált és pusztítást.
Azoknak ajánlom akik bírják az erőszakot a könyvekben,mert kendőzetlenül írnak a gyilkosságokról,a brutalitásról benne.
10/7

Nincsenek megjegyzések: