2009. augusztus 23., vasárnap

D.H.Lawrence: Lady Chatterley szeretője

Constance egy szerelem nélküli házasságban él deréktól lefelé mozgásképtelen gazdag férjével, előkelő birtokukon. Az arisztokrata fiatalasszony szenvedélyes viszonyt kezd férje szolgálójával, aki nyers erejével és magatartásával, alsóbb osztálybéli származásával, és nem utolsósorban férfiúi bájaival legyőzi Constance minden fenntartását, és bűnre csábítja… D. H. Lawrence botrányos regénye máig felkavaró erővel tárja fel egy férjes, ám magányos asszony vágyainak szenvedélyes beteljesülését. A felvállaltan érzéki, sokszor pornográf jelenetei miatt többször tiltólistára került mű nyíltan szól a szenvedély erejéről, amellyel gyilkolni éppúgy lehet, mint új életet adni, vagy legalább elfogadni önmagunkat, vágyainkat, angyali és ördögi mivoltunkat. Igazából nem tetszett a könyv, voltak jó részek ahol érdekesen leírta a szereplők jellemét, szépen ábrázolta a szerelmet.De néhol szörnyen unalmas volt. Sok volt a közönséges beszéd, az érzelmek boncolgatása, a társadalmi rétegek közötti különbség taglalása és a szex téma köre.
10/5

1 megjegyzés:

Jemábel írta...

Csatlakozom a kritikádhoz, nekem sem volt nagy élmény. Szerintem valójában a mai napig egykori hírnevéből él, mert akkor ilyet leírni, az akkora áttörés volt, hogy túlléptek azon, hogy valójában nem is olyan izgalmas. Meg a téma sem hétköznapi.
De manapság ha valaki erotikus regényre vágyik nyilván sokkal pergősebbet is talál, ha lélektanira akkor is van jobb....szóval...nekem a Szülők és szeretők sem jött be, egész pontosan el sem tudtam olvasni.