2009. július 23., csütörtök

Elizabeth Gilbert: Eat, pray, love

Ízek, imák, szerelmek
Liz sikeres írónő, látszatra remek házasságban él, nagyon jó anyagi körülmények között, előtte a szokásos boldog jövő: gyerekek, nyugodt családi élet, életreszóló párkapcsolat.
És akkor hirtelen rájön, hogy ő nem is akar gyereket ... ami óriási konfliktusforrásá válik közte és a férje között, aminek a vége egy csúnya válás és egy nagyon mély depresszió. Szerencsére barátnője elcipeli orvoshoz bár Liz lénye tiltakozik a gyógyszerek ellen, ezért más utat is keres a gyógyulásra. Jóga, meditáció, Isten-keresés.
És amikor „rááll” az útra körvonalazódik előtte mit kell tennie. Irány Itália, a gyönyörök, élvezetek országa, megtapasztalni mit jelen az ellazulás, egy-egy finom falat, az önmagáért való nyelvtanulás.
Majd a következő állomás India, egy asram ahol elmélyüléssel, egészséges táplálkozással, meditációval rátalál az útra Istenhez.
Végül pedig Indonézia ahol az egyensúlyt keresi, hogyan lehet a világi élvezeteket és az áhitatot közös nevezőre hozni úgy, hogy az kellemes, hasznos és jó legyen.
Nagyon jó stílusban megírt, szellemes, őszinte, pozitív kisugárzású könyv. Úgy éreztem, mintha Elizabeth a barátnőmmé vált volna ahogy végigkísértem önmaga megismerésének útján és néhol irigyeltem ahogy képes feldolgozni a veszteségeit, képes megbocsájtani és nyitni az új felé.
Az a hatalmas ezoterikus köd és felhajtás amit a regény köré szőttek szerencsére nem akadályozott abban, hogy előítéletektől mentesen álljak az olvasásához.
Ez nem egy „Hogyan valósítsuk meg önmagunkat?” típusú könyv ahol pontról pontra leírják mit tegyen az ember, hogy megváltoztassa az életét. Ez egy harmincas éveit taposó nő önvallomása arról ő, saját maga, hogyan találta meg a saját útját.
Ami személy szerint nekem a legjobban tetszett az az olasz rész. Ha megtehettem volna az elolvasása után rögtön ülök repülőre és irány Róma, a pizzák, tészták és a gyönyörű olasz nyelv fővárosa, hogy én is ellazulhassak és kényeztethessem magam.
És ami még pozitívum, hogy így is ki lehet jönni a depresszióból. Kemény munka, de sokkal kifizetődőbb, mint beleragadni az önsajnálatba és a gyógyszerszedésbe.

10/10





Nincsenek megjegyzések: