2009. június 15., hétfő

Victoria Holt: A királyné vallomása

A tizenöt éves Mária Antónia sorsát a nagyhatalmak közötti viszony határozza meg. Mivel a francia és osztrák vezetők úgy vélik, az a helyes, ha a két ország közötti szövetség tovább erősödik, eldöntetik, hogy Mária Terézia lánya, Mária Antónia a francia trónörökös felesége lesz. Mária Antóniának, ha akar, ha nem, franciává kell válnia. Amikor megérkezik Franciaországba, már a neve sem a régi: Marie Antoinette-nek hívják. A franciák szeretettel fogadják, rajonganak érte. A párizsi polgármester szerint "kétszázezer férfi szeretett belé", amikor először járt a fővárosban. Senki, de legkevésbé ő maga gondolná, hogy ugyanezek az emberek néhány év múlva már az üvöltözték Párizs utcáin: "Lámpavasra Antoinette-tel!" Maria Antoinette regényes önéletrajzából megtudhatja az olvasó, hogy mi minden történt a néhány év alatt, miért lett a végtelenül népszerű királynéból gyűlölt figura. Mi az igazság a "nyakék botrány" körül? Marie Antoinette valóban könnyelmű és léha asszony volt? Valóban hűtlen volt férjéhez, a francia királyhoz? Mindenesetre: amíg ő "táncolt", elkezdődött a forradalom és bekövetkezett a tragédia. A francia forradalom eseményeit is - igaz, sajátos szempontból - felelevenítő, a valóságos tényeket fiktív elemekkel kiegészítő regényből nem csak ezekre a kérdésekre kap választ az olvasó.
Szegény Mária Antónia egy fiatal,naiv,butácska kislány amikor férjhez adják Franciaországba.
Kihasználják a jóhiszeműségét,butaságát sokan. Szeret bálozni,költeni és ezért végül rákenik az egész forradalom kitörését. Mindent az ő bűnének rónak fel.
Érdekes hogy az embereket mennyire könnyű félre vezetni. Egyik percben imádják Mária Antóniát,másik percben pedig mindenki gyűlöli,több gyilkosságot megpróbálnak ellene és végül megalázzák.A könyv és Mária Antónia életének vége gondolom ismeretes.Nagyon sajnáltam hogy igy ért véget az élete.Miért nem tudták egyszerűen csak a börtönben tartani,miért vették el a gyermekeit tőle….

(10/8)

Nincsenek megjegyzések: