2009. május 2., szombat

Bernhard Schlink: A felolvasó

Egy kamasz fiú, Michael Berg rosszul lesz az utcán az iskolából hazafelé menet. Egy nála húsz évvel idősebb nő, Hanna Schmitz segít neki, hazakíséri. A több hónapos betegségből lábadozva a fiú először köszönetképp látogatja meg Hannát, de szerelmi kapcsolat alakul ki közöttük szinte az első pillanatban. Sokáig folytatják a viszonyt. Michael naponta jár hozzá szerelmeskedni. Az aktus előtt pedig mindig felolvas neki. A húsvéti szünetben elmennek egy közös kirándulásra is. Ezután azonban picit megromlik kapcsolatuk, majd Hanna egyik napról a másikra eltűnik a városból.
A fiú ezt nehezen tudja megemészteni, de próbálja elfogadni. Újra keresi az osztálytársai társaságát, elvégzi az iskolát, majd a jogi egyetemre kerül. Az egyetemi oktatás keretében a bíróságra is elmennek egy pert figyelemmel kísérni. Itt látja Michael újra Hannát, akinek a múltjáról megdöbbentő részletek derülnek ki. Ezenkívül Michael birtokába kerül egy fontos információnak Hannával kapcsolatban, de ezt nem fedheti fel... Hannát elítélik...
Michael az egyetem után próbál új életet kezdeni. Megnősül, gyereke születik, de elválnak. Ezután több nővel is összejön még, de egyikkel sem tud őszinte lenni. Nem tudja elfelejteni Hannát.
A könyv egy borzasztó történetet dolgoz fel, ami kérdéseket ébreszt bennünk. Ehhez talán többet nem is tennék hozzá. Úgy gondolom, aki csak egy kicsit is érdeklődik ezen téma iránt, annak érdemes elolvasnia a könyvet. Itt ajánlanám kivételesen a filmet is, amit nekem a könyv után sikerült megnéznem. Remekül illeszkedik a könyvhöz. Szinte a beszélgetések szövegei is szóról-szóra egyeznek. A film elmélyíti a könyvben olvasottakat. Örülök, hogy meg tudtam nézni.

Érékelésem: 10/10

Nincsenek megjegyzések: