2009. április 16., csütörtök

Maeve Binchy: Galagonyaerdő

Maeve Binchynek ez a kötete szerkezeti felépítésben a Vérbükkre hasonlít.
Itt is van egy kerettörténet, mely a következő:
Rossmore-ban a Galagonyaerdőben csobog egy szent forrás, hová kivánságaikkal mennek a lakósok és hisznek benne, hogy Szent Anna meghallgatja őket és segít vágyaikat valóra válatni.
Ezután több rossmore-i lakos életét írja le M. Binchy, melyek abban közösek, hogy mind elment a szent forráshoz élete nehéz pillanatában.
Megismerhetjük Neddy életét, akit már gyerekkorában élhetetlen, buta embernek tartottak, mégis ő állt a családban helyt és becsületes, tiszteséges életet teremt családja számára.
Vera a 60 -on túli , de aktivítással teli vénlány elmegy egy egyedülállóknak szervezett nyaralásra. Ez megváltoztatja életét neki és egy fiatal csoporttársának is.
A harmadik történet két barátnőről szól, kik igyekeznek megfelelni a szülői elvárásoknak. E szerint mennek férjhez és házasságuk kudarccal végződik. Barátságuk viszotn kiállja az idők próbáját és gyerekeik egymásba szeretnek.
A következő történet egy jól felépített krimi, két számító emberrel, anya és lányával. Mindketten elnyerik méltó büntetésüket.
Barbara története kedves, humoros story. Az irodában felveti egy rossmore-i utazás lehetőségét, amit a kollégák megszerveznek, de őt kihagyják , mert felvágosnak gondolják. Erre ő meghív hétvégére találomra tizenkét embert, akik mind elég különlegesek, ennek ellenére az ő bulija fergetegesre sikerül.
Dr. Dermot a közösség ódivatú, rosszindulatú orvosa, ki elűzi fiatal, tehetséges kollégáját. Persze az idő szele elsodorja őt és könnyelműen elengedi azt a nőt is, ki elviselhetővé tette volna idős napjait.
Megrázó az árvaházban nevelkedett Helen sorsa, ki annyira szeretne gyereket, hogy lop egyet. A haldokoló asszonynak a férje eljátsza , hogy nem tud a titokról.
Következő részben a 16 éves June megtalálja eddig nem ismert rokonait.
Pearl és Bob esete általános. Az egyszerű, kétkezi munkát végző szülők, gyerekeiknek jobb jővőt szánnak, akik mikor sikerül egy magasabb életszínvonalat elérni, önző módon megfeledkeznek szüleikről.
Bepillanthatunk egy fodrásszalon rejtelmeibe.
A befejező rész visszatér a forráshoz, melyet sikerül megmenteni az útépítéstől, hiszen olyan hely, ahol oly sok álom meghallgatásra talált.
Maeve Binchynek ez a könyve is nagyon szép emberi sorsokat mutat be, a szereplők nagy szeretettel és kellő humorral vannak megírva.
Szép és tartalmas olvasmány.
Értékelés: 10/10

Nincsenek megjegyzések: