2009. március 8., vasárnap

Rosamunde Pilcher: Téli napforduló

A könyv elején egy idős hölgy, Elfrida Phipps, néhány sikertelen és egy tragikusan végződő kapcsolat után elmenekül Londonból és egy kisvárosba, Diptonba költözik egy apró házikóba. Érkezése után kezd beilleszkedni. A szomszédságban lakik egy család, ahol a nő, Gloria, gazdag, övé a ház, a vagyon és nagy társasági életet folytat. Rengeteg partit és fogadást rendez. A férje, az idősödő Oscar templomi orgonista, illetve zenetanár. Fiatalabb feleségével egy 12 éves kislányuk van, Francesca, akinek mindent meg szeretnének adni. Elfrida sok időt tölt náluk és Oscart különösen is megkedveli.
Nyaralás, kikapcsolódásképpen, Elfrida meglátogatja a Cornwallban lakó unokatestvérét, akinél egy teljes hónapig vendégeskedik. Megismeri annak új családját, fiatal feleségét és két gyereküket. Az idő leteltével hazaindul.
Otthon, Diptonban már a bevásárlásnál kiderül, hogy Oscar egy szerencsétlen baleset folytán megözvegyült időközben, sőt a házat is el kell hagynia, mert feleségének korábbi házasságából származó fiai kitúrják mindenéből. Ekkor érkezik Elfrida, hogy megvígasztalja, és elkísérje Skóciába, ahol Oscar-nak van egy fél háza, mely teljesen üresen áll. Itt kezd új életet életük alkonyán Oscar és Elfrida.
Röviddel Karácsony előtt érkeznek, és úgy tervezik, idén nem ünnepelnek. A véletlenek sorozatos bekövetkezése folytán azonban a ház mégiscsak benépesül meghívott és váratlan vendégekkel. Így együtt töltik az ünnepeket és minden jobban alakul a vártnál...
Az írónő egy érzelmes világba vezet minket szenvedélyes, őszinte és valódi emberek közé, akik között tapintható a szeretet és az elfogadás még a nehézségek ellenére is. A váratlanul összekovácsolódott kis társaság “hatására” a két Öreg megtalálja boldogságát és boldogan élnek...

Értékelésem: 10/10

1 megjegyzés:

judy írta...

Most olvastam el a könyvet én is.
Néhol kicsit unalmas volt.De nagyszerűen bemutatja az embereket akikről szól a könyv.Rengeteg szeretet, elfogadás van a könyvben!