2008. november 24., hétfő

Szabó Magda: Az ajtó

Ez az első könyv amit Szabó Magdától olvastam. Többen ajánlották, hogy ez az egyik legjobb könyve. Bevallom töredelmesen, az első 50-60 oldal egyszerűen nem tudott lekötni.
A regény főszereplője Szeredás Emerenc házfelügyelő. Mikor a regénybeli írónő segítséget keres, aki ellátja a háztartás vezetését, többen is Emerencet ajánlják. Emerenc igazi fura figura. Minden csillog-villog ami a kezeiből kikerül, ő a tökéletes munkaerő. Ezzel szemben áll különc természete. A világtól elzártan él, lakásába az előtéren túl senkit nem enged. Féltve őrzi kis magánszféráját, és mi olvasók elképzelni sem tudjuk, mit rejtegethet az ajtó mögött,amit senki nem láthat. Szeredás Emerenc több mint húsz évig szolgálja asszonyát, modora igazi pokróc, mégis nélkülözhetetlen. Ő sepri az utcában lakók háza előtt a havat, több háztartást vezet egyszerre, süt, főz, mos, takarít.
Az ajtó itt kétértelmű kifejezés. Egyrészt jelzi azt, hogy Emerenc valami titkot rejteget lakásának ajtaja mögött,azért nem engedi be még közvetlen rokonát a Józsi öcsém fiát sem. Másrészt Emerenc egy ajtót csinált érzelmei és lelke elé is, amin senki sem léphet be. Eleinte szívtelennek tűnhet, de mikor megjelenik a színen Viola, a kidobott kiskutya, Emerenc bebizonyítja, hogy neki is van szíve, nem is akármilyen. Az írónő lassan azt veszi észre, hogy a házvezetőnő a fejére nőtt, Emernc parancsol, irányítja őt. Szépen lassan felnyílik az a bizonyos ajtó. Mind Emerenc szívében, mind az otthonában. Olyasmit tesz, amit eddig még mással soha. Beengedi az írónőt az ajtón. Egyre több titokra derül fény, és talán arra is, hogy miért ilyen furcsa a mi Emerencünk. De keservesen megbánja. Tragédia történik.... Ahogy végig követhettük életét, úgy halálában is vele leszünk. Végtelenül szomorú és elgondolkodtató történet. És igaz is: egy idős embert kimozdítani az otthonából, jól megszokott kis világából, a szeretett dolgai közül néha egyet jelent a halállal...
Aki még nem olvasta, ne hagyja ki!!! Nekem sokat adott.
10/10

3 megjegyzés:

Andi76 írta...

Már régebben olvastam, sajnos nem is emlékszem rá részletesen de engem megfogott a hangulata, nagyon tetszett!!!!

szeee írta...

Jó lett a bejegyzés, örülök, hogy tetszett. Nagyon megrázó könyv, nekem az egyik kedvencem.

annamarie írta...

Csatlakozom, nekem is az egyik kedvencem.