2008. november 8., szombat

Lengyel Nagy Anna: Fehér ember a lyukban

Ausztráliában vagyunk, a nagy földrész déli részén Coober Pedyben, ahol opálbányászat folyik. Az opál körül pedig sokféle ember megfordul, sok helyről, sok élethelyzetből. Róluk szól ez a könyv, és ez a falu a központja annak a sok történetnek amelyek mintha spirálisan helyezkednének el ekörül a sivatagi falu körül. Mindenki ismeri a másikat, mindenki múlttal érkezik ide, de ahogy magával ragadja a hely hangulata, a szabadság levegője, az idetartozás vágya, úgy temeti el a múlt történéseit, és nem marad más számára csak a jelen és a jövő.
Csodálatos sorsokkal ismerteti meg az író az olvasóit, néha mintha egy másik világban történnének az események, elvarázsolt a nyelvezete, élvezetesek és meglepőek a történései.
Mi pedig a szereplőkkel együtt jövünk rá, hogy nem a vagyon számít, nemcsak a kincs, az opál ami aranyat ér, hanem elsősorban az önmagukkal való megbékélés, és az az út amely odáig vezet.
Minden szempontból tökéletes regény! Irodalmi stílussal, igaz világról, igaz életutakról. Lengyel Nagy Anna könyve megírása előtt hónapokat töltött főszereplői között a bányászvilágban.

10/10

Nincsenek megjegyzések: