2008. november 3., hétfő

Dean R. Koontz: Idegen emlékek 1-2.


Martie Rhodes, a sikeres fiatalasszony hetente elkíséri a pszichiáterhez pánikbetegségben szenvedő barátnőjét, aki több mint másfél esztendeje nem mer kilépni a lakásából. Egy idő után azonban önmagán is különös tüneteket észlel. Először az árnyékától retten meg az utcán, azután a tükörképétől, majd a leghétköznapibb tárgyak is iszonyatos képeket villantanak fel képzeletében. Az ismerős pszichiáter elkezdi kezelni Martie-t, akinek a férje egyre több gyanús jelre lesz figyelmes. Fokozatosan rájön, hogy valaki manipulálja mindkettejüket, bizarr emlékképeket ültet el agyukba. És elindul a halálos versenyfutás, hiszen az életük a tét...

Martie és Dusty harmincas amerikai házaspár, akik nagy harmóniában és boldogsában élnek Kaliforniai otthonukban, Pajtás nevű Golden retrieverükkel. Dusty szobafestő, Martie pedig épp a Gyűrűk ura alapján készít számítógépes játékokat.

Már a könyv eleje is nagyon izgalmasan kezdődik. Martie a szokásos napi kutyasétáltatása során hirtelen rátör a páni félelem, megijed a saját árnyékától, hirtelen furcsa rettegés keríti hatalmába.

Ez idő alatt Dusty épp féltestvérét Skeet-et próbálja megakadályozni abban, hogy levesse magát egy társasház tetejéről. Skeet gyerekkora óta gyógyszereken élt, több drogproblémája volt. Mostani öngyilkossági kísértletét is ezzel hozzák összefüggésbe, Dusty pedig elviszi újra a szanatóriumba, hogy kikezeljék.

Martie hetente kétszer kíséri Susan barátnőjét a híres pszichiáterhez, Dr. Mark Ahrimanhez, akinek valamiért még mindig nem javul az állapota.

Martie félelmei egyre nagyobb méreteket öltenek, furcsa képek jelennek meg a fejében, pl. hogy egy slusszkulccsal hogy tudná kiszúrni a férje szemét, vagy egy késsel hogy tudná szétszabdalni. Martie imádja a férjét, ezért hazaérve elkezdi mániákusan kitakarítani a lakást a „veszélyes” eszközöktől.

Dusty hazaértekor épp a garázsban zúzza szét a fűnyírót…. Dusty is imádja a feleségét, így persze mindenképpen meg akarja győzni arról, hogy nem őrült meg és hogy egyáltalán nem fél attól hogy árthat neki.


Innen kezdődnek az izgalmak…… Hamarosan kiderül, hogy ki áll a dolgok hátterében és hogy milyen összefüggés van a családtagok és a titokzatos manipulátor között és miután Susan meghal a házaspár elhatározza hogy felveszik a kesztyűt a „gyilkossal” szemben, ám nem is sejtik milyen nagy fába vágták a fejszéjüket. A „gyilkos” sokkal rafináltabb és komolyabb kapcsolatokkal rendelkezik mint ők sejtenék.

Tényleg nagyon lebilincselő könyv, folyton pörögnek az események, elég hamar kiderül egyébként az agymosó kiléte, de ettől még ugyanúgy izgultam, hogy tényleg sikerüljön valahogy kelepcébe csalni ,vagy legalább elég bizonyítékot szerezni ellene.
Értékelés: 10/10

Nincsenek megjegyzések: