2008. november 1., szombat

A.J.Cronin: Réztábla a kapu alatt


Andrew Manson most szerezte meg orvosi diplomáját, most kezdi meg pályáját. Egy angliai kisvárosban kap állást, ahol az élet nem is olyan egyszerű. A beteg Dr.Page-t kell helyettesítenie. Mindenki bizonyítványért megy csak hozzá, hogy ne kelljen dolgozniuk. Ám Andrew ezt nem hagyja. Számos konfliktusba keveredik.

Egy napon kanyarós kisfiúhoz hívják. Szegény családban él. Bátyja nem maradhat otthon, ám ezt Andrew ellenzi, mert ő is fertőzött lehet. A fiatal doktor indulatosan ront be az iskolába, hogy elvigye a fiút, ám a tanítónő ezt nem engedi. Vita alakul ki köztük. Andrew kirohan az iskolából. S innentől fogva rengeteget gondol Christine-re, a tanárnőre. Kettejük kapcsolata szép lassan komolyra fordul.


A praxisban nem megy minden simán. A pénzt, amit Andrew megkeres, Mrs. Page teszi el. Ezért a kis doktor felmond, s egy másik városban keres új munkát. Hamarosan talál is, de csak egy feltétellel kaphatja azt meg. S ez a feltétel nem más, mint hogy feleségét is magával kell vinnie. Így házasságot kötnek Christinnel. Életük szépen alakul...


... Mindaddig amíg 7 évvel később Londonba költöznek, és Andrew megismeri a fényűzést. Hamarosan ő is bekerül a társadalom felsőbb rétegeibe, meggazdagszik. S mit tesz pénz az emberrel? Andrew érzéketlenné, közömbössé válik mindennel és mindenkivel, még Christinnel szemben is. Kapcsolatuk teljesen elhidegül. A betegeit felszínesen kezeli, nem ők a fontosak, hanem csakis a pénz.


Vajon miért kell tragédiának történnie ahhoz, hogy Andrew észhez térjen?


10/10 pontot adok. Engem ehhez a könyvhöz személyes dolgok kötnek: a jövőben orvos szeretnék lenni, és jó volt végigkövetni Andrew pályájának beindulását. A másik pedig, hogy édesanyám ajánlotta a könyvet, és ezek a könyvek különösen kedvesek számomra.

Napjainkban is gyakori, hogy a pénz teljesen elvakítja az embereket. Annak ellenére, hogy a könyv 1937-ben íródott, ma is megállja a helyét.

6 megjegyzés:

Mademoiselle írta...

Nagyon-nagyon jó könyv! én is szeretem :-) Én azután olvastam, miután a férjem megkérte a kezem annakidején, és mint leendő orvosfeleség, gondoltam ebből majd okulhatok a jövőre nézve. Ezt persze csak poénnak vettem akkor, de végül egyáltalán nem bizonyult hiábavalónak.

szeee írta...

Csak egy apró helyesbítés: a könyv 1937-ben íródott...1987-ben adták ki magyarul.
Láttam filmen, nem volt rossz, de gondolom könyvben sokkal jobb. Nekem is megvan, majd egyszer...:-)

vilou írta...

szeee, köszönöm, hogy kijavítottál, átírtam a bejegyzésben is :)
nem tudtam, hogy készült belőle film is, de valahogy nem is nézném meg, nem szeretném elrontani a kialakult képet a könyvről :)

szeee írta...

:-) pontosabban olasz minisorozat készült a könyvből.

pjutko írta...

Nekem Anyu orvos férje ajánlotta a könyvet, így került a kezembe. Nekem is tetszett!

annamarie írta...

Jaj, épp lecsúsztam, hogy időben szóljak, most megy a Duna tévében a négyrészes sorozat, ha még mindig meg akarod nézni. Sajnos ma délután volt az első rész, de a folytatás holnap és az azt követő napokon lesz 15 óra körül.