2008. október 16., csütörtök

Rónaszegi Miklós: A királynő kalóza"A nagy játszma" és a "Hínáros tenger" szerzőjének új, izgalmas történelmi kalandregényét kapja kézhez ebben a kötetben az olvasó. A legendáshírű, bátor kalózadmirális, Sir Francis Drake földkörüli újtáról, a spanyolok ellen vívott "magánháborújáról" szól ez a regény. Lapjain megelevenedik a reneszánsz Anglia élete, a korabeli London és természetesen a vitorláshajók romantikus világa. Anglia harca a spanyolok ellen a tengeri egyeduralom megszerzéséért a spanyol Győzhetetlen Armada megsemmisítésével ért véget - e képpel fejeződik be a regény is - és a végső tengeri csatában Francis Drakenek és bátor hajósainak nagy szerep jutott.

Történelmi kalandregényt talán még nem is olvastam, ezért is keltette fel az érdeklődésemet ez a fülszöveg.

A könyv nem csak a híres kalózadmirálisról szól, rajta kívül több szereplővel is megismerkedhetünk és nyomon követhetjük felemelkedésüket, vagy elbukásukat.

Itt van mindjárt Disznó Jim, egy koldus, csavargó, aki több csavargó társával végigkoldulja Anglia nagy részét, ő a banda vezére, aki egy szívtelen vérszomjas fenevad. Fosztogatásaik és koldulásaik során lecsapnak egy gyertyaöntőre és családjára, a szülőket megölik, Bettyt a beteg lányukat pedig magukkal viszik Londonba, hogy vele is koldultassanak.
Ám Bettyt Londonban pártfogásába veszi Sir Francis Drake, megmenti a csürhétől, ebben Roger és John is a segítségére vannak.

Roger elszegényedett nemes úrfi, aki apja küldött Londonba, hogy a királynő udvaronca legyen, de neki minden vágya, hogy Drake hajóján szolgálhasson. Megismerkedik Thomassal aki Drake barátja és ő megígéri, hogy segít bekerülni a legénység soraiba.

Johh egy árva takácslegény, aki egy szövőszéken dolgozik látástól vakulásig, ám Bettyibe az első percben beleszeret és a véletlen folytán ő is felkerül Francis hajójára.

De addig is nagyon sok ármány és cselszövés történik. Nem mindenkinek úgy alakulnak a dolgai ahogy szeretné. Kint a tengeren pedig kiderül ki az igazi barát és ki az áruló.

Megismerhetjük Francis Drak-et és hódító útjának magunk is részesei lehetünk a könyv segítségével.

Hogy kinek hogy alakul a sorsa, sikerül el Johnnak rátalálnia újra Bettyre?? Olvassátok el és megtudjátok.
Értékelés: 10/10

Nincsenek megjegyzések: