2008. szeptember 30., kedd

Michael Ende: A végtelen történet


Végtelen történet!

Az antikváriumba egy ázott ,duci, elesett kisfiú tér be.Ő Boldizsár. 11-12 év körül van. Odamegy a tulajdonoshoz, aki morcosan néz rá, és kezdetben nagyon barátságtalan vele, nem szereti a gyerekeket. Az irodájában megcsörren a telefon, a kisfiú egyedül marad. A széken megpillantja a könyvet, amit a tulajdonos olvas. A könyv címe: Végtelen történet. Boldizsár gyerekkora óta egy véget nem érő történetről álmodozik, és most itt az alkalom. Ám a könyvet nem veheti meg, így elemeli a székről, s az iskoláig meg sem áll. Az osztályba nem akar bemenni, fél, hogy osztálytársai csak kigúnyolnák. Haza sem mehet, mert ellopott egy könyvet, ezt nem tudhatja meg az édesapja. Így az iskolai raktárba bújik, és elkezdi olvasni a

Végtelen történetet:

Fantázia birodalma bajban van, a Kislány Királynő beteg, s betegségének megjelenésével egy időben a birodalom bizonyos részei eltűntek. 500 mesebeli orvos kutatja baját, de a megoldást nem találják. A királynő egy Atrásku nevezetű fiúra bízza a talizmánját, rábízván a Birodalom megmentését. A kisfiú nem tudja merre is mehetne, fegyvert nem vihet, útbaigazítást senkitől sem várhat, csupán álmai vezérlik.

Egyik álmában azt az utasítást kapja, hogy keresse fel a Vénséges Morlát, aki nem más, mint egy hegy méretű teknősbéka, aki a Szomorúság Ingoványában él. Ezen a vidéken mindenki elkeseredett, nem látják a lét értelmét. Morla hosszas várakozás megtudja, hogy a Birodalom csak úgy menekülhet meg, ha a Királynő új nevet kap, azaz valakinek a fantáziájában újjászületik. Továbbá megtudja, hogy talán Jajulála, a jós tud majd neki segíteni. A kisfiú továbbindul, de útját a lova, Artax nélkül kell folytatnia, akit elnyelt a Szomorúság Ingoványa, mint a bánat mocsara.

Elhagyva a Szomorúság Ingoványát két nappal később elért a Holt Hegyek országába, ahol egy tátongó szakadék fölött meglátta a pókhálókba ragadt szerencsesárkányt, és kínzóját, a szörnyűséges Igramult. Atrásku csak úgy juthat el a jóshoz, ha Igramul megmarja, s akkor oda juthat el, ahova akar, de mindössze egy órája van erre, utána meghal.

Atrásku hirtelen a gnómok országában találja magát, ahol egyikőjüktől megtudja, hogyan juthat el a jósdába: 3 kapun kell átmennie, de a feladat korántsem olyan egyszerű, bármelyik kapunál meghalhat, vagy kudarcba fulladhat a terve. De neki sikerül, s Jajulálatól megtudja, hogy csakis egy olyan ember tud új nevet adni a Királynőnek, aki Fantázia Birodalmán kívül él. S hogy hol talál ilyen lényt Atrásku? Talán Barnabás lesz az?

Visszatérve a Jósdából szererncsesárkányával, Fuhurral együtt elbúcúznak a gnómoktól és továbbindulnak. Útközben viharba keverednek és Atrásku lezuhan Fuhur hátáról. S hogy hova zuhan? Nem tudni… Egy tengerparton tér magához, ahol hamarosan egy szellemmenetet lát elvonulni. Követni kezdi őket, de megtorpan, amikor meglátja, hogy a Semmibe ugranak. Abba a Semmibe, ami elpusztítani készül Fantázia Birodalmát. A kisfiú elkezd rohanni a másik irányba, s hamarosan egy városkában találja magát, ahol találkozik a Farkasemberrel. Tőle tudja meg, hogy Fantázia Birodalma csak akkor maradhat fent, ha az emberek hisznek benne…
Atrásku csapdába esik. A várost a Semmi veszi körül, a Farkasember pedig foglyul ejtette. De hamarosan a segítségére siet Fuhur, s elindulnak az Elefántcsonttorony felé, ahol a Kislány Királynő él. Tudatniuk kell vele, hogy csakis akkor élhet tovább, ha új nevet kap.
megérkeznek Atrásku felsétál a toronyba, s megpillantja a Királynőt, akit azelőtt soha nem látott…

S ebben a pillanatban a lomtárban Barnabás is megpillantja a Királynőt, és elnevezi magában Holdgyermeknek. S mikor hangosan kiejti a nevét, Barnabás a mese részesévé válik, Fantáziába kerül.

Számos kalandban lesz része, de ezt már nem mesélem el, mert akkor lelőném a lényeget J
Csak annyit, hogy hatalmas „szakadék” van jelenleg a valóság és az álmaink között, és nem is olyan egyszerű a két világ között átjárni. Vajon Barnabásnak sikerül visszajutnia a valóságba?
Ha elolvassátok, kiderül!

10/10 pontot adok.

Ez egy szuper, ötletes történet, mondhatni egy mese. Nekem a könyv szerkezete nyerte el a leginkább a tetszésemet: minden fejezet az ABC soron következő betűjével kezdődik, s a könyv két különböző színnel íródott: narancssárgával olvashatjuk a Való Világ történetét, és kékkel a Fantázia-beli eseményeket! Jó álomutazást kívánok!

Nincsenek megjegyzések: