2008. szeptember 9., kedd

Maeve Binchy: A vérbükk


Maeve Binchy életmű sorozatának egy újabb kötetét veheti kezébe az olvasó.
A történet egy ír falucskában játszódik. Itt áll az iskola udvarában egy öreg vérbükk, melynek kérgébe vésik a diákok nevüket és álmaikat.

Ez a kerettörténet. Kis fejezetekben ismerhetjük meg néhány volt diák életét, melyek önálló sorstörténetek, egymásba fűzve.

Először megismerkedünk a jó lelkű Gun atyával, ki szinte minden történetben feltűnik, és igyekszik a maga módján segíteni a szereplőket.
Gun atya szívből kívánta, bárcsak többet tehetne egyházközsége népéért. Kevesebb házikó lenne nyirkos, ne telne meg a temető fiatalokkal, az elnyűtt asszonyok ne szülnének annyi gyereket, akiket eltartani oly nehéz. Az idők során azonban rájön, ő sem tudja megváltoztani a világ folyását, így szelid egyszerűséggel, némi naívsággal nyújt apró segítségeket az arra rászorulóknak.

Következő fejezetben Maddy Rossnak drukkolunk, hogy ki tudjon törni anyja árnyékából és saját életét élni.

Maurának sikerül-e egyetlen vágya, hogy a szegénysor nyomorából kikerülve, saját házat vegyen?

Eddie Barton megtalálja-e szerelmét a gyermekkori levelező társnőjében?

Betekintést nyerhetünk a tanító házaspár életébe, gondjaikba, örömeikbe.

Megsimerhetjük a Ryan szálló történetét és hogy Nessa a csendes visszahúzódó lány, hogyan válik magabiztos felnőtt nővé, aki a szálloda irányatását át tudja venni.

Richard, a lányszívek összetörője, visszakapja-e azt a fájdalmat, melyet ő okozott alkalmi barátnőinek?

Leo, a Liget gazdag lányának is megvan a maga nagy titka, megtudhatjuk milyen tragédiát takargat a család és hogyan sikerül ebből kimenekülnie a lánynak és egy szegénysoron élő fiúval új életet kezdeni.

Az utolsó fejezetben az írónő elvarja a szállakat. Elrendezi az összes szereplő sorsát és a volt iskola is megfelelő kezekbe kerül.

Aki szereti az emberi sorsokat olvasni, részese akar lenni egy kis falu közösségének, ajánlom, hogy olvassa el ezt a könyvet.

Értékelés: 10/10
Lejegyezte: Faragó Aranka

Nincsenek megjegyzések: