2008. szeptember 10., szerda

James Herbert: Sötét titkok háza


Ódon, elhagyatott ház áll az Ördöghasadék - a mély és meredek falú szurdok - mentén, mely a mocsaras fennsíktól egészen a kikötőfaluig, Hollow Bayig húzódik. A ház neve Crickley Hall: hatalmas és nyomasztó, valahogy olyan baljóslatú. Azt beszélik róla, kísértetek lakják. Úgy hiszik, borzalmas titkot őriz. Bár némi fenntartással, a Caleigh család mégis beköltözik: egy kis nyugalmat keresnek Észak-Devon eme gyönyörű vidékén, cseppnyi békét, és lelkük mélyén azt remélik, itt lezárhatják a család életének legutóbbi szomorú fejezetét. Ám a házban semmi nem úgy alakul, ahogy kellene. Megmagyarázhatatlan zajokat hallanak. Az esténként gondosan becsukott pinceajtó reggelre mindig kitárul. Olyan dolgokat látnak, amelyekre nincs racionális magyarázat. A Caleigh család minden más választása jobb lett volna ennél, a lassan kibontakozó rémálom ugyanis minden képzeletet felülmúl. Rövidesen szembesülniük kell Crickley Hall eltitkolt iszonyatával...
Már a könyvajánló is felkeltette az érdeklődésemet és mivel eddig James Herberthez még nem volt szerencsém kíváncsian vettem a kezembe a könyvet.

Bátran mondhatom, hogy a könyv az első perctől fogva izgalmas, letehetetlen olvasmány.

A sikeres mérnököt cége vidékre küldi egy munka elvégzésére, ahová családját is magával viszi. Reméli, hogy így talán kicsit könnyebb lesz elviselni a családot ért tragédiát, ugyanis egy évvel ezelőtt eltűnt a játszótérről öt éves kisfiúk, mert az anya néhány percre elaludt és azóta sem találtak semmi nyomot. Két leányuk van, egy kamaszodó nagylány és egy óvodáskorú kis Tündér, no meg a család kutyuskája.
A kutyus már az első perctől fogva menekülni akar a házból, persze ezt a változásnak tulajdonítják be, pedig ő akkor már érzi, micsoda szörnyű dolgok történtek ennek a háznak a falai között.

A család már az első éjszakán félelmetes hangokra ébred, főleg a lányok rémülnek meg. Az apa teljesen kizárja a szellemek, vagy más paranormális dolgok jelenlétét és megpróbál racionális magyarázatot találni a titokzatos zajokra. A zajok azonban egyre sűrűsődnek és egyre több megmagyarázhatatlan dolog történik a házban.

Eleinte nem szólnak ezekről senkinek, még az öreg gondnokuknak sem, nehogy bolondnak tűnjenek, szépen lassan elkezdenek kérdezősködni a ház múltja után. Az öreg gondnok tud a legtöbbet a házról, személyes kapcsolat is fűzi, mivel a ház annak idején árvaházként működött és az ő szíve hölgye is itt tanított a falai között.

A jelenségek és a félelmetes zajok egyre sűrűbbé válnak, a család már a költözésen is gondolkodik, ám erre már nincs idejük, mert az események felgyorsulnak és végre kiderül, hogy valójában mi is történt a házban és hogy tényleg szellemek tanyáznak e benne??

Olvassátok el és megtudjátok! :-)
Értékelés: 10/10

Nincsenek megjegyzések: