2008. július 7., hétfő

Sian Rees, Úszó bordély


Egy 18. sz-i fegyenchajó igaz története- így az alcím. Nem okozott csalódást. A regény egyszerre dokumentum, kaland és romantikus történet, egyben nagyszerű korrajzot is kapunk az 1780-as évek Angliájáról. A történet a Lady Julian fegyenchajó egy éves útját meséli el, érdekessé teszi a rengeteg (néha zavaróan sok) név, dátum és egyéb adat, mely a regény dokumentum jellegét hivatott mutatni. Ennek ellenére nem egy száraz történelemkönyvre bukkantam: az író részletesen bemutatja az általa fellelt fegyencek bűncselekményeit, melyért deportálták őket. Ezek a tettek nemritkán egy ruhadarab elrablása, vagy prostitúció egy tál ételért: szánalmas, apró ballépések, melyet a kor törvénykezése halállal vagy deportálással büntetett.

Útban az alig néhány éve felfedezett Ausztrália partjai felé a Lady Julian fegyencei és matrózai, tisztjei között kapcsolatok alakulnak, szerelmek szövődnek, kisbabák születnek: a kapitány ugyanis engedélyezi, hogy az útra mindenki válasszon magának egy "feleséget"; így kívánja elkerülni az összezördüléseket a hajó fegyencei és matrózai között.

Az író zömében John Nicol tengerész emlékirataiból dolgozott: közte és egy fegyenc között szerelem szövődik, gyermekük is születik. Hogy mi lesz a sorsuk? Olvassátok el:)

Nekem nagyon tetszett, hogy a könyv dokumentum jellegét megőrizve egyúttal kalandregény is. Humort ne várjunk tőle, a történet izgalmas, de talán kicsit túl sok a kitérés a fegyencek előéletére, túl sok a név (főleg, hogy minden második fegyenc neve Sarah vagy Mary- egy idő után követhetetlen, és a történet szempontjából tulajdonképpen lényegtelen ennyi információ). Előnye viszont, hogy nagyobb együttérzést vált ki az olvasóból az a tudat, hogy ez valóban megtörtént, az említett személyek valóban léteztek. (Ennek egy kicsit National Geo hangulata van). Azért egyszer mindenképpen el kell olvasni, de nem az a könyv, amit többször leveszek a polcról.

Véleményem 10/7

1 megjegyzés:

csenga írta...

Ez egy útleirás-sokaknak pont ezért nem tetszik,szerintem viszont nagyon klassz,és a borotó is jól sikerült!